BademBulutu
Yeni Üye
Tesla Model Y 2025 yılı eylül ayına kadar GFB kodlu motor ile teslimatlar yapılırken Eylül ayından sonra TG4 kodlu motora geçiş yapıldı. Ara ara TG3 motorlarda teslim ediliyor. Aracınızın motor türünü öğrenmek için motor numaranızın ilk 3 hanesine bakabilirsiniz.
Motor kodu TG4, Tesla’nın dördüncü nesil “Tesla Generation 4” motor ailesine ait bir yeni nesil “rear drive unit” (arka motor) tipidir.
Özellikle Model Y RWD (arka çekiş) ve Model 3 Highland versiyonlarında kullanılmaya başlandı.
Peki TG4 motor avantajı nedir?
Motor kodu TG4, Tesla’nın dördüncü nesil “Tesla Generation 4” motor ailesine ait bir yeni nesil “rear drive unit” (arka motor) tipidir.
Ne anlama geliyor?
TG4 (Tesla Generation 4) motor, Tesla’nın yenilenen verimlilik ve üretim kolaylığı odaklı motor mimarisine geçişini temsil ediyor.Özellikle Model Y RWD (arka çekiş) ve Model 3 Highland versiyonlarında kullanılmaya başlandı.
Teknik olarak TG4 motorun farkları
| Özellik | TG4 Motor | Önceki Nesil (TG3 / 3D1 / GFB vb.) |
|---|---|---|
| Verimlilik | %3-5 daha yüksek enerji verimliliği | Daha düşük |
| Isı Yönetimi | Geliştirilmiş sıvı soğutma ve inverter entegrasyonu | Ayrık sistem |
| Malzeme | Daha kompakt, hafif, daha az nadir metal kullanımı | Ağır, bazı versiyonlarda neodimyum mıknatıs fazla |
| Üretim Kolaylığı | Gigacasting uyumlu, hızlı üretim | Klasik montaj |
| Güç / Tork | Benzer, ama daha dengeli dağıtım | Bazı varyantlarda anlık tork daha yüksek ama verimsiz |
| Bakım / Dayanıklılık | Daha az ısı yorgunluğu, uzun ömür | Bir miktar daha fazla ısıl stres |
Avantajları
- Daha yüksek menzil (yaklaşık 10–15 km fark edebilir).
- Daha sessiz ve daha az titreşimli sürüş.
- Uzun vadede daha az ısınma → batarya ve inverter ömrü uzar.
- Daha hafif, bu da şehir içi verimliliği artırır.
Dezavantajları
- Motor yazılımı henüz yeni, dolayısıyla bazı kullanıcılar “regen” (rejeneratif frenleme) hissinin eski modellere göre daha yumuşak olduğunu söylüyor.
- Modifikasyon veya “performance unlock” gibi üçüncü parti yazılım desteği şimdilik sınırlı.